pondělí 27. června 2011

Další ukázky z učebnice Praktická matematika pro žáky 8. tříd

Zveřejnění přísně utajovaných matematických úloh způsobilo na ministerstvu školství doslova poprask. Jak potvrzují záznamy ze seismologických stanic v Praze a v Průhonicích, ministr Dobeš mlátil hodinu a půl hlavou do zdi. Za únik informací pak potrestal rovnou dvě osoby: vrátné snížil osobní ohodnocení o 20 procent a své dvacetileté asistentce naplácal osobně na holou. Náš informátor však zůstal neodhalen, a tak dnes můžeme zveřejnit další dva příklady:

3. Státní úředník byl odsouzen za zpronevěru. Jménem republiky požádal Brusel o finanční kompenzaci za to, že nemáme moře, načež 500 milionů euro, které obratem obdržel, převedl na svůj účet. Spolu s ním vyfasovala trest i jeho manželka, protože ho naváděla. Kolik let napařil soudce každému z nich, když součin výše jejich trestů je šestkrát větší než jejich součet a součet čtverců výšek jejich trestů se rovná 325? To, že budou brzy propuštěni za dobré chování, zanedbejme.

4. Nečekané střídání ročních období poškodilo Pražský okruh, a tak ředitelství silnic a dálnic zahájilo opravu vozovky. Stavební firma na ni vyčlenila dva pracovníky. Kdyby z nich ten vychrtlejší pracoval sám, potřeboval by na to 15 roků. Druhý dělník by sám opravoval vozovku 12 let. Jak dlouho to bude trvat oběma najednou?

(řešení: 3. 10 a 15 let, 4. 6 roků a 8 měsíců)

Žádné komentáře:

Okomentovat