pátek 2. září 2011

Za vyznamenání se bude platit

Letos už to taková legrace nebude.
Až prezident Václav Klaus bude 28. října předávat státní vyznamenání, v očích některých oceněných lidí se můžou objevit i rozpaky. Vyznamenání si totiž budou muset sami zaplatit. Rozhodla o tom vláda na svém tajném zasedání.
Tento úsporný režim už vyzkoušelo ministerstvo obrany, které donutilo veterány války v Perském zálivu, aby si sami zaplatili pamětní medaili. „Zadarmo ani kuře nehrabe,“ vysvětluje ministr obrany Alexandr Vondra, podle kterého je lepší si na vyznamenání připlatit, než dostat nějakou hloupou repliku z čokolády ve staniolu. „Musíme šetřit na léky proti nadváze vojáků,“ tvrdí ministr. Dokonce i po bratrech Mašínových ve Spojených státech požadoval, aby si svoje vyznamenání zaplatili. Zemřelý Ctirad nezaplatil a jeho bratr Josef mu šeredně nakopal zadek.
Vyznamenaní budou letos jen ti lidé, kteří si to můžou finančně dovolit. Nečekejme tedy mezi nimi nějaké odbojáře nebo účastníky bojů druhé světové války, jako tomu bylo v minulém roce. Neškrtne si ani většina umělců, snad jen Jiřina Bohdalová by si mohla vyznamenání dovolit, ale nemá to zapotřebí. Vědci vyjdou naprázdno úplně. Škoda že Jaromír Jágr byl vyznamenán už loni, letos by ho nějaká medaile určitě nezruinovala.
Podle všeho vyznamená Klaus hlavně lidi z politiky. Například Řád Bílého lva obdrží Marek Dalík, Řád TGM si zase koupil Pavel Drobil. Levnější Medaile Za hrdinství zbyla na Alexandra Vondru. Jiří Paroubek zprvu také toužil po vyznamenání, ale pak si místo něj pořídil domek ve Velké Chuchli.

Řád Bílého lva vyjde na miliony.

Žádné komentáře:

Okomentovat