úterý 10. ledna 2012

Památník Václava Klause zůstane nedokončen

Evropská unie pozastavila dotace na stavbu památníku Václava Klause. Ačkoliv hlava českého prezidenta už pozměnila ráz krajiny poblíž Hřenska v Českém Švýcarsku, kde měl monument stát, bruselští úředníci tvrdošíjně trvají na svém. Financovat sochu politika, který je odmítá ctít a vzývat, by podle nich bylo příliš pošetilé. Na otázku, proč už tedy do Klausova pomníku investovali 10 milionů euro, nedovede v Bruselu nikdo jasně odpovědět. „Kdybychom měli kontrolovat všechny projekty, které dotujeme, tak neděláme nic jiného,“ říká velitel kontingentu úředníků pro východní Evropu Ibrahim Muammar. Na člověka, který žádost o dotaci zažádal, hodlá podat žalobu. „To je jasná provokace a pokus o podvod!“ čertí se Muammar.
Pomníky velikánů staví Evropská unie po celém svém území, aby dala práci zbídačeným lidem a snížila tak nezaměstnanost. Recept si vypůjčila od Karla IV., který prý čelil hladomoru tím, že nechal stavět Hladovou zeď.
Velikost každé sochy určují bruselští úředníci podle loajality, kterou dotyčný prokazuje vůči EU. Pomník německé kancléřky Angely Merkelové ve tvaru Rhódského kolosu na střeše Říšského sněmu v Berlíně bude proto třikrát vyšší než Berlínská věž. Angela akorát nebude tak rozkročená, aby jí nebylo vidět pod sukně. To ostatně vystihuje i její politiku.
Památník francouzského prezidenta Nicolase Sarkozyho vyroste zas v Paříži hned vedle Eiffelovy věže. Obrovský Sarkozy bude klečet a držet Eiffelovku, jako kdyby s ní chtěl hrát šachy. V prezidentově traktu vyrostou hned tři restaurace a největší veřejné záchodky v zemi. Rozhledny v obou jeho uších mají být návštěvníkům zpřístupněny zdarma.

Václav Klaus si prohlíží základní kámen svého pomníku.

Žádné komentáře:

Okomentovat