čtvrtek 24. května 2012

Rath chtěl mít v Hostivicích i moře


Hostivice v roce 2015
Kdyby se MUDr. Rath nenechal chytit, z jeho rodných Hostivic by se do třech let nepochybně stala světová metropole, vedle které by i Dubaj vypadala jako zahrádkářská kolonie. Jak se nám podařilo vyčíst ze zápisů schůze tamního zastupitelstva, obec čekala kompletní přestavba, kterou měly financovat dotace z fondů EU a rozpočet dětského domova.
Náš pan hejtman požádal Brusel o finanční kompenzaci za to, že nemáme moře, a obratem obdržel 20 miliard euro i s DPH,“ přiznává jeho tisková mluvčí, které už ale není moc do řeči.
Architekti z ateliéru Sklolaminát & Hliník nám potvrdili, že supermodernímu centru Hostivic měl dominovat mrakodrap přesně o jeden metr vyšší než Burdž Chalífa v Dubaji, který zatím drží světové prvenství. Smělé Rathovy plány počítaly dokonce i s mořem a s dlouhou pláží jako v Tel Avivu, aby si lidé mohli po práci zaplavat či zaběhat v příboji. Moře měl přivádět do Hostivic speciální kanál až z Chorvatska.
V Hostivicích měla stát i opera.
Vy máte moře a my ne! Je tohle nějaká spravedlnost?“ zlobil se David Rath loni v Záhřebu bezprostředně poté, co chorvatská vláda kvůli stavbě kanálu odmítla demolici historického centra Rijeky. Dělníci, kteří už v rakouských Alpách bez stavebního povolení hloubili koryto pro slanou vodu, pak skončili v blázinci. Přesto dostal David Rath od EU dalších 10 miliard euro na stavbu přílivové elektrárny, jak už jsme psali dříve.
Pokud Hostivice své smělé plány neuskuteční, budou muset všechny dotace vrátit. Přestavba města tedy začne v nejbližších dnech. Moře zajistí Vltava a polská posypová sůl.

Billboard, který nechali zlomyslně vytisknout Rathovi odpůrci.

Žádné komentáře:

Okomentovat