pátek 5. října 2012

Oslavy Drábkova pádu přerostly v nepokoje

Takhle se u nás neslavilo ani na Silvestra. Když se důchodci dozvěděli, že nenáviděný ministr práce a sociálních věcí Jaromír Drábek konečně odchází z úřadu, vyběhli do ulic a začali spontánně slavit.
Pivo, víno a rum tekly proudem, a při následných nepokojích i krev. Do vzduchu létaly čepice, hole, odpadkové koše, zubní protézy, ale i dlažební kostky. Republikou se od Aše po Jablunkov valila jedna mexická vlna za druhou.
V Praze na Václavském náměstí postavili důchodci a sociálně potřební model Eiffelovky v měřítku 1 : 50 z nenáviděných skaret, které Drábek zavedl, aby znechutil lidem život. 120000 nadšených seniorů zacvičilo na Letné bez přípravy svou spartakiádní sestavu z roku 1980. Ale největší umělecký zážitek nabídl balet Svěcení jara na hudbu Igora Stravinského v podání brněnských seniorů, kteří se večer vraceli domů z hospody. Po setmění pak vzplálo nad městy tolik ohňostrojů, že vzápětí zdražila zábavná pyrotechnika o plných 340 procent.
Je to úžasné!“ svěřil se nám Gaston Chadraba (89), kterému světlice spálila vlasy a chlupy na zádech. „Snad nám zase začnou normálně vyplácet důchody. V létě jsem u své skarty zapomněl PIN a od té doby se nemůžu dostat k penězům.“
Oslavy se záhy zvrtly v násilné protesty, když na veřejnost pronikla zpráva, že Drábek opustí ministerstvo až na konci října, aby si stačil nanosit domů vše, co při výkonu funkce nastřádal.

2 komentáře: